Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

МКБТХ-Сливен проведе дискусионен форум със студенти по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди 2 часа | 34

МКБТХ-Сливен

По повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора, Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ)-Сливен проведе дискусионен форум на тема „Противодействие на трафика на хора и превенция на рисково поведение при малолетни и непълнолетни лица”. Дискусията беше със студенти от втори курс, специалност „Педагогика” в Технически университет-София, Инженерно-педагогически факултет-Сливен, в рамките на дисциплина „Методи за работа с деца и младежи в риск”, под ръководството на доц. д-р Марлена Данева.

На 16 и 17 октомври Владимир Друмев, секретар на МКБТХ-Сливен, запозна студентите с актуалните тенденции при трафика на хора и методите на въвличане в престъплението, като акцентира върху проблемите свързани със сексуалната експлоатация и рисковите ситуации, в които попадат деца в социални мрежи, чатове и приложения за запознанства. Постави се фокус върху вътрешния трафик на хора, който се случва в рамките на България и малолетни и непълнолетни лица са в голяма уязвимост да станат жертви, в следствие на рискови поведения в реална и дигитална среда.

Беше представена работата на МКБТХ-Сливен по линия засилване ролята на родителите в процеса на превенция и противодействие на трафика на хора, с акцент върху комуникацията „родители-училище-институции” и важността на добрата координация и сигнализиране при наличието на рискови ситуации.

Всички студенти получиха специализиран наръчник „Младите хора между виртуалното и реалното”, предоставен на МКБТХ-Сливен от Национален център за безопасен интернет, както и материали за превенция с Националната телефонна линия за борба с трафика на хора: 080020100, предоставени на МКБТХ-Сливен от А21 България.

В следствие на ползотворния работен процес между МКБТХ-Сливен и академичната общност в Инженерно-педагогически факултет-Сливен, на 25 и 29 октомври ще продължат дискусиите със студенти по проблемите, свързани с трафика на хора.

Трафикът на хора е престъпление, което грубо нарушава човешките права и поставя десетки мъже, жени и деца в зависимост, страх и жестока експлоатация. По официални данни, между 100 и 200 български граждани годишно стават жертва на трафик на хора с цел насилствена проституция, принудителен труд, просия, джебчийство и други форми на експлоатация. Все повече чужди граждани търсят възможности за работа в страната и рискуват да попаднат в престъпна схема. А това са само видимите измерения на престъплението.

С цел да се повиши обществената информираност и чувствителност към проблема, от 2007 г. европейската общност отбелязва Деня за борба с трафика на хора на 18 октомври с различни инициативи, организирани в държавите членки на Европейския съюз.

Снимки

 
155.06 ms. / 1.2 MB