Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Осмият випуск на Филиал Сливен на Медицински университет - Варна се дипломира тържествено

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди 2 часа | 69

Diplomirane

Осмият випуск на Филиал Сливен на Медицински университет „Д-р Параскев Стоянов“ - Варна днес се дипломира тържествено. Зала „Сливен“ се изпълни с гости, академичното ръководство на медицинския университет, преподаватели, бивши и настоящи студенти, дошли за официалната церемония.

Сред присъстващите, уважили събитието, беше заместник-кметът Пепа Чиликова. От името на сливенския градоначалник Стефан Радев тя поднесе поздравителен адрес. В него той използва приятния повод да поздрави дипломираните студенти за избора им на професия – една от най-хуманните и благородни сред всички. Трудна и изискваща отговорност, съпричастност и себеотдаване в името на здравето и на човешкия живот.

„Здравеопазването е един от основните стълбове на обществеността и благосъстоянието на човечеството. В професионалния ви път на развитие винаги помнете, че вашата работа е не по-малко важна от тази на лекарите. Пожелавам ви здраве, успешна реализация тук, в родния Сливен, и вдъхновение за още много начинания!“, пише още в поздравлението от Радев. Кметът обръща внимание и на добрата работа и професионализма на всички преподаватели и лекари, които са вървели заедно по пътя на обучение на абсолвентите от Випуск` 2024.

От сцената на зала „Сливен“ към дипломантите се обърна и ректорът на медицинския университет във Варна проф. д-р Димитър Райков. Той подчерта, че студентите в сливенския филиал са станали част от голямото академично семейство на варненския медицински университет. Райков отбеляза, че тенденциите за кадрови дефицит на медицински сестри и акушерки по света са тревожни.

„Затова ви изпращаме с надежда, че бързо ще се адаптирате към ситуацията и нейното съвремие и ще се посветите всеотдайно на тези трудни, но благородни професии“, заяви ректорът.

Дипломите си за завършено висше образование - степен „Бакалавър“, получиха 26 студенти от специалност „Медицинска сестра“ и 13 от специалност „Акушерка“. Заедно те произнесоха клетвата на Флорънс Найтингейл - английска милосърдна сестра, писател, статистик. Тя поставя основите на професионалното сестринство, като открива първото светско училище за сестри в света. Всички отличници от випуска получиха парични награди от името на кмета на община Сливен Стефан Радев и от ректора на медицинския университет във Варна. Предметни награди от кмета и от ректора на университета получиха всички абсолвенти.

В програмата на церемонията със свои поздрави се включиха балет „Барби“ и младите таланти от Школа за поп и рок изпълнители „Ритъм“ – Тодор Иванов и Кристияна Узунова.

Събитието уважиха още областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, директори и представители на болничните заведения в Сливен и на различни институции в града.

Филиалът в Сливен беше създаден с решение на Народното събрание от 30 януари 2013 г. През същата година той отвори врати за първите студенти. От разкриването му досега Община Сливен оказва съдействие и подкрепа на учебното заведение, в рамките на правомощията и възможностите си.

Снимки

 
2685.63 ms. / 1.2 MB