Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Тържествената сесия на Общинския съвет в Сливен за Димитровден събра църквата, местната власт, чуждестранни делегации и институции

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди 2 часа | 70

Turjestvena sesiq

В навечерието на празника на Сливен – Димитровден, местният парламент проведе традиционната си тържествена сесия.

Гостите, изпълнили зала „Сливен“ днес, посрещна и поздрави председателят на Общинския съвет Димитър Митев. От сцената на залата той сподели, че всеки празник, освен повод за радост, е и повод за размисъл. За успехите, за неуспехите, за поставените и постигнати цели.

„Като председател на Общинския съвет вече трети мандат, винаги съм се стремял да имам с вас, уважаеми колеги, ползотворен диалог, уважение и ви благодаря, че ми отвръщате със същото. За мен винаги е имало едно верую и то ще си остане постоянно – в политиката не трябва да има омраза и не трябва да има врагове. Трябва да има единствено съмишленици и опоненти“, изтъкна Митев. Той благодари на всички общински съветници за отговорността и подкрепата във вземането на важни за Сливен решения. В тази връзка председателят припомни една мисъл на великия сливенски поет Дамян Дамянов: „Ако някой дойде при теб с една рана, не го изпращай с две“. Той призова всички за мъдрост, защото всяко от решенията на местния парламент, е важно за града и в дългосрочен план. Митев използва случая да благодари на цялата общинска администрация в лицето на кмета Стефан Радев и неговия екип и на всички институции, с които местният парламент си партнира по различни казуси и възникнали обстоятелства. Председателят се обърна и към новоизбрания сливенски митрополит Арсений с убеденост в успешното бъдещо сътрудничество на Общинския съвет и Сливенска митрополия.

„Нека Свети Димитър ни закриля в благородните ни дела! Честит празник!“, завърши Димитър Митев.

Гостите, уважили сесията, поздрави и кметът Стефан Радев. Той подчерта, че името на светеца, закрилник на Сливен и символ на справедливостта е и символ на непреклонния дух на сливналии, да се борят за своята свобода, за независима църква, за национално просвещение и култура. Кметът подчерта, че в трудни времена на яростно противопоставяне, объркване и насаждане на омраза между хората, все по-голяма е нуждата на българина да се върне към традиционните си ценности от миналото.

„Вярвам, че за всички, които сме в тази зала днес, Сливен е кауза. В досегашната ни работа са възниквали много противоречия, спорове, различни виждания по въпроси. Но във важните моменти винаги сме успявали да формираме обща воля за това да работим и да решаваме един или друг проблем, да се възползваме от различни възможности“, заяви още Радев. Той благодари на всички институции на регионално и национално ниво, с които Общината си е сътрудничела през годините досега и ще продължава да работи. „Убеден съм, че най-голямото ни богатство са хората и те са мярката за всичко, което правим, и към което се стремим. Нека заедно, стъпвайки на традициите ни, осмисляйки славната ни история, гордеейки се с нашите герои, вдъхновявайки се от прекрасната ни природа, надграждайки всичко, което са съградили тези преди нас, да продължим да работим за развитието на нашия Сливен“, завърши градоначалникът, като пожела здраве и Свети Димитър да закриля всички семейства.

В името на доброто на Сливен и общината, за обединение и любов към ближния призова негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Арсений, който също уважи събитието. Той се обърна към всички присъстващи с уверение, че имат благословението и могат да разчитат на църквата в името на добрите дела, на възпитанието на децата, опазването им от негативни влияния.

„Считайте, че Светата митрополия е и ваш дом! Винаги всеки от вас е добре дошъл. Всички храмове, които са дом Божи, са и наши домове“, подчерта владиката. Той изрази убеденост, че в лицето на местната власт и структури в Сливен среща съмишленици, които вярват в Бог и работят за добруването на града.

От сцената на залата поздрав към всички за Димитровден отправи и областният управител Чавдар Божурски.

Тържествената сесия продължи с награждаване на удостоените със званието почетни граждани на Сливен за 2024 г. Това са Пламен Братойчев – треньор на олимпийския медалист от Париж от 2024 г. Божидар Андреев, Атанас Иванов – дългогодишен състезател и треньор по лека атлетика в Сливен, Никола Николов – изтъкнат дългогодишен треньор по футбол. Останалите предложения са за проф. д-р на изкуствознанието Стефан Хърков - един от малкото музиколози в Сливен, който от години проучва музикалната история на града, сливенските композитори, хорове и музикални състави и спортната легенда Янко Братанов. Те получиха почетен знак с лента в цветовете на знамето на Сливен, Значка, Диплом и карта на почетния гражданин.

За висок професионализъм в работата и висока гражданска отговорност с грамота и значки на Община Сливен бяха удостоени служители на ОДМВР-Сливен, на пожарната, лекари, медицински сестри, читалищни дейци и доброволци от формирования „Железни врата“ и „Грамадите“.

Празничното събитие днес уважиха народни представители от Сливенски избирателен район, зам.-кметове на община Сливен, ръководители на областни регионални структури, кметове на населени места и кметски наместници, ръководители на общински търговски дружества, почетни граждани на Сливен, представители на бизнеса. Сред официалните гости бяха и делегации от побратимени на Сливен градове, които са на визита в Града под Сините камъни по повод Димитровден.

В рамките на сесията доктор Иван Данчев положи клетва като общински съветник. Той зае мястото на Антоний Андонов, който чрез конкурс бе избран за управител на „Общинска охрана и СОТ – Сливен“.

В прикачения по-долу файл се съдържат имената, длъжностите и институциите на удостоените със значка на Община Сливен:

Снимки

Файлове

Zapoved_znachky

Размер: 107KiB | Тип: DOCX

 
254.71 ms. / 1.5 MB