Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общината подари незабравими емоции на малки и големи за Димитровден

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди около 1 ден | 184

Димитровден в Сливен

Много музика, смях и настроение изпълниха Сливен в навечерието на Димитровден. Празничният дух завладя Града под Сините камъни. Детски смях и усмивки озариха Ларгото, което стана сцена на Фестивала за улични изкуства „6Fest“. Малките жители на Сливен имаха възможност да се снимат и да се забавляват с големи светещи кукли, жонгльор и клоун, които направиха празника още по-цветен и вълнуващ.

В същото време за доброто настроение на сливенци се погрижи Военният духов оркестър-Сливен, който заедно с гост-изпълнители изнесоха празничен концерт на площад „Цар Освободител“. Под диригентството на кап. Калин Гемеджиев музикантите на Военно формирование 22 220 изпълниха „Портрет на Сантана“ по музика на Карлос Сантана, „За тебе бях“ в изпълнение на Милена Гемеджиева, „Топъл дъжд“ и други. Духовият оркестър почете и легендарният Кирил Маричков, изпълнявайки емблематичната „Клетва“.

Жителите и гостите на Сливен успяха да разгледат и да си вземат по нещо от десетките шатри от традиционния за Димитровден празничен базар „Българско е!“. До късно вечерта песни, музика и смях огласяха Главната улица в очакване на празника на Сливен.

Вечерта на 25 октомври завърши с любимата на хиляди българска група "Д2", с които на сцената се качи дългогодишният фронтмен на бандата Дичо, както и настоящият вокал Радостин Василев. Музикантите бяха посрещнати с бурни аплодисменти, а публиката пя заедно с тях някои от най-известните им песни. Групата благодари на Общината за поканата и честити празника на Сливен. А кулминацията на вечерта бяха празничните фойерверки, които озариха небето над площад "Хаджи Димитър".

В навечерието на празника ръководството на Общината уважи едни от най-изявените си общественици, връчвайки традиционните годишни награди на Сливен.

На Димитровден се проведе тържествена церемония по издигане националния флаг, знамената на Сливен и Европейския съюз. Сливенският митрополит Арсений отслужи молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен, след което бяха положени венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

На празника на Града на стоте войводи се проведе и традиционният планински маратон Хайдушки пътеки. В него тази година се включиха и двама от делегатите от побратимени на Сливен градове, които пристигнаха за празника на града.

Общината отбеляза и 190-годишнината от началото на текстилната индустрия, като включи в програмата за празненствата редица събития, посветени на юбилея. В Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков" може да разгледате изложба, посветена на историята на сливенските предприемачи. Инж. Костадин Костадинов, който е част от екипа на Община Сливен, дари част от колекцията си от шевни машини на Националния музей на текстилната индустрия. На годишнината беше посветен и тридестото издание на ученическия конкурс за рисунка "Аз и моят град".

Снимки