Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заместник областните управители бяха гости при откриването на изложба на Художествена галерия „Димитър Добрович”

, Авторът е изтрит

Излъчване: Област Сливен | Култура | преди 9 години | 987

Керамични експонати от сбирката

На 24.02.2015 г. в къща "Миркович" бе открита изложба с произведения на Стефан Пейчев и съпругата му Иванка Пейчева. Проявата е част от дейностите по отбелязване на 110 години Художествена галерия „ Димитър Добрович”-Сливен.

В присъствието на заместник областните управители Веска Вълчева и Камен Костов, кмета на Община Сливен инж. Кольо Милев, ценители и близки на творците, директорът на галерията – Даниела Ненчева приветства дъщерята на авторите – Илияна Симеонова. От името на областния управител Димитър Сяров, неговият заместник Камен Костов подари на г-жа Симеонова красив букет в знак на признателност към творбите на нейните родители и към нейната щедрост да дари на галерията тази ценна сбирка.

Дарените експонати представляват колекция от керамични пластики, релефи, документални материали на реализирани паметници в страната, рисунки и етюди от обучението на Стефан Пейчев в Италия.

Авторът, който е роден в Сливен, е автор на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, паметниците на Добри Желязков и митрополит Гервасий в Сливен, на възрожденците в Котел, на Ботевата чета в Козлодуй и др. Носител е на наградата за литература и изкуство "Добри Чинтулов" за 1973 г. Учи скулптура в София, а през далечната 1921 г. прави първата си самостоятелна изложба – в читалище „Зора”.

Счита се, че съпругата на Пейчев е с особени заслуги за професионалното му израстване. Тя е била художник-керамик, специализирала е в Италия.

Снимки

 
596.18 ms. / 1.2 MB