Сливен. Новини от източника. Последни новини

8 доказани начина да бъдете щастливи

, Людмила Калъпчиева

Без източник | Общество | преди 2 години | 753

8 доказани начина да бъдете щастливи

Щастието е състояние на духа. То не зависи от материалните ни блага. Можем да бъдем щастливи дори и да не сме постигнали всичко, за което мечтаем. Психолозите ни показват 8 доказани начина да го направим. Ето кои са те.

Разберете значението на това, което правите

През 1983 г. Стив Джобс убеждава бъдещия изпълнителен директор на Apple Джон Скъли да напусне работата си в PepsiCo, като му задава само един въпрос: „Искаш ли да прекараш остатъка от живота си в продажба на лимонада, или искаш да промениш света?“ Това помогнало на въображението на Скъли да се развихри и също така му дало надежда, че може да вдигне по-високо летвата на своите мечти.

Адам Грант, професор в Wharton School of Business, каза, че служителите, които знаят, че работата им е значима за другите, както и самите те се чувстват много по-щастливи и по-продуктивни.

Тереза Амабиле, професор в Harvard Business School, дъко откри нещо много важно в своето изследване: независимо дали търсите лек за рак или просто помагате на колега да се справи със задача, все пак ще се чувствате щастливи, само като знаете, че правите нещо полезно.

Създайте си уютен офис

Много хора прекарват много повече време на работа от 40 часа седмично. Затова организирайте работното си пространство така, че да се чувствате комфортно, уютно и приятно да сте в него. Разбира се, едва ли ще можете да закачите скъпи на сърцето ви плакати или да пребоядисате стените в различен цвят в офиса си, но да се обградите с приятни малки неща е съвсем по силите на всеки.

Намерете си приятел на работа

Лидерите трябва не само да наемат талантливи и отговорни хора, но и да обръщат внимание на поддържането на добър климат в организацията. Хората трябва да могат да общуват помежду си. Те трябва да усещат рамото на приятел до себе си, а не да мислят, че работят в екип, в който никой не се интересува един от друг.

Служителите, които имат приятели на работа, възприемат дейностите си като по-забавни, възнаграждаващи и приятни. Освен това те се чувстват подкрепени от колега, а това от своя страна може да повиши лоялността към организацията като цяло.

Усмихвайте се

Какво може да бъде по-просто от усмивката и какво може да повдигне настроението ни също толкова бързо? Усмихни се! Между другото, не забравяйте, че усмивката е заразна. Вероятно не само вие, но и вашите колеги скоро ще се усмихнете.

Борете стреса

Стресът е изтощителен. Това се отразява най-негативно на всички сфери на живота ни, особено на професионалната. Ще гледате часовника си всяка минута и ще мислите, че този ден никога няма да свърши. Ще бъдете постоянно разсеяни и в крайна сметка няма да направите нищо полезно.

Опитайте се да не мислите за личните си проблеми, докато работите. Така само ще се измъчвате с болезнени мисли.

Творете

Творческите занимания са много полезни. Те помагат на човек да се отпусне и да релаксира пълноценно. Ако обичате приложните изкуства, може да изберете да сътворите някой от прекрасните модели диамантени гоблени, с който да украсите интериора на офиса или дома си. Това ще се превърне в нов извор на вдъхновение за други, не по-малко креативни идеи. Творческите занимания могат да включват още изработка на сувенири от речни камъчета, които се лепят с лепило, оригами, както и да изберете рисуване по номера – лесна техника за начинаещи художници.

Фокусирайте се върху бъдещето

Джефри Джеймс, бизнес автор и експерт по стратегически маркетинг и консултант, вярва, че можем да вземаме по-интелигентни решения и да постигнем по-добри резултати, ако знаем, че нашият бизнес ще даде плодове в бъдеще. Тоест винаги трябва да имаме дългосрочни планове и цели.

Научете се да казвате „Благодаря“

Различни проучвания доказват, че когато ни благодарят, самочувствието ни се повишава, чувстваме се удовлетворени. А това от своя страна води до други положителни емоции, които възникват както у този, на когото се благодари, така и у този, който благодари.

Поемете си дъх

Всеки ден имаме много задачи пред нас. Не е изненадващо, че е толкова е лесно напълно да забравите за почивката.

Правете кратки почивки. Седнете тихо поне няколко минути, поемете си дъх и продължете към следващата задача.