Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какво може да направим, ако имаме кожни раздразнения?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 633

Какво може да направим, ако имаме кожни раздразнения?

Ако имате кожно дразнене, е важно да потърсите лекарска помощ. Съществуват много различни лечения и медицинският специалист може да ви помогне да намерите най-добрия вариант за вашия индивидуален случай. Ето няколко неща, които можете да направите, за да облекчите кожните си раздразнения:

1. Избягвайте агресивните сапуни и детергенти.

Ако страдате от кожни раздразнения, е важно да избягвате използването на агресивни сапуни и детергенти. Тези продукти могат да отнемат естествените масла, които защитават кожата ви, и да я направят уязвима към раздразнения. Вместо това избирайте по-меки, хипоалергенни сапуни и почистващи препарати.

2. Поддържайте кожата си влажна.

Сухата кожа е по-предразположена към раздразнения, затова е важно да поддържате кожата си хидратирана. Използвайте био вода от маточина за кожни раздразнения, която ще успее да намали сърбежа и да стартира процеса по възстановяване и лечение.

3. Защитавайте кожата си от слънцето.

Ултравиолетовите лъчи могат да влошат кожните раздразнения, затова е важно да защитавате кожата си, когато сте на открито. Носете широкоспектърен слънцезащитен продукт с SPF поне 30 и не забравяйте да го нанасяте отново на всеки два часа.

4. Избягвайте дразнители.

Има много обичайни дразнители в домакинството, които могат да предизвикат кожни раздразнения, включително прах, полени и пърхот от домашни любимци. Ако страдате от алергии или астма, е особено важно да избягвате тези дразнители.

5. Посетете Вашия лекар.

Грижа за чувствителна кожа

Ако сте опитали всички тези съвети и кожните ви раздразнения продължават, е време да посетите лекар. Той може да ви предпише по-силно лекарство за локално приложение или перорален антихистамин, за да облекчи симптомите ви.

Ако имате чувствителна кожа, знаете колко е трудно да намерите продукти, които да не дразнят кожата ви. Дори и най-нежните продукти понякога могат да предизвикат зачервяване, сърбеж или парене.

Добрата новина е, че има няколко прости неща, които можете да направите, за да се грижите за чувствителната си кожа и да избегнете дразненето.

1. Използвайте нежни, неабразивни почистващи продукти.

Избягвайте да използвате груби сапуни или почистващи препарати, които съдържат аромати, оцветители или други съставки, които могат да раздразнят кожата ви. Вместо това избирайте нежни почистващи продукти без аромати, които са предназначени за чувствителна кожа.

2. Избягвайте гореща вода.

Горещата вода може да лиши кожата ви от естествените ѝ масла и да я направи суха и раздразнена. Когато почиствате лицето или тялото си, използвайте хладка вода вместо гореща.

3. Овлажнявайте редовно.

Чувствителната кожа е склонна да бъде суха, затова е важно да се овлажнява редовно. Потърсете овлажняващ крем, който е предназначен за чувствителна кожа и не съдържа потенциални дразнители.

4. Защитавайте кожата си от слънцето.

Чувствителната кожа е особено податлива на увреждане от слънцето. Не забравяйте да използвате слънцезащитен крем с SPF поне 30 и да го нанасяте обилно върху всички открити участъци на кожата си.

5. Избягвайте да използвате агресивни продукти за грижа за кожата.

Избягвайте да използвате продукти, които съдържат алкохол, ароматизатори, оцветители или други потенциални дразнители. Вместо това избирайте продукти, които са специално предназначени за чувствителна кожа.

Като следвате тези прости съвети, можете да помогнете да се грижите за чувствителната си кожа и да избегнете раздразненията.