Сливен. Новини от източника. Последни новини

Среща по проблема с непълнолетните майки се проведе в Областна администрация Сливен

, Димитър Милков (Областна администрация Сливен)

Излъчване: Област Сливен | Сливен | преди около 1 година | 345

срещата днес

Днес в Областна администрация се състоя среща с цел набелязването на мерки за намаляване броя на непълнолетните родилки. Цифрите за област Сливен са стряскащи. Според справка на Регионална дирекция „Социално подпомагане“, от началото на 2022 г. до момента общо 333 малолетни и непълнолетни майки са регистрирани и получават социални помощи, от тях – 206 в община Сливен, 67 – в община Твърдица, 42 - в община Нова Загора и 18 - в община Котел. Но това е само броят на непълнолетните родилки, които са подали заявления за социално подпомагане. Според скорошно изследване на организацията „Лекари на света“, през последните десет години Сливенска област запазва водещо място по абсолютен брой бракове с непълнолетно момиче, поддържайки около 10% от детските бракове в страната. Заедно с това, според статистиката на НСИ, Сливенска област е с най-висока смъртност при децата до една година – 14,8 на хиляда живородени деца за 2021 г.

В инициираната от Областна администрация работна среща днес взеха участие отговорни представители от Окръжна прокуратура Сливен, Областната дирекция на МВР, Регионална дирекция „Социално подпомагане“, Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, на общините Сливен, Нова Загора и Котел, на неправителствени организации, работещи по проблема, образователни медиатори.

„Организирахме настоящата среща, тъй като на проведени наскоро заседания, свързани с обхвата в образователната система и майчиното и детско здраве, беше отчетено, че са все по-чести случаите в област Сливен на деца между 12 и 18-годишна възраст, които раждат деца. А всички знаем, че твърде ранната бременност и раждане могат да бъдат неблагоприятни в здравословен аспект както за майките, така и за новородените. Също така тези млади майки – деца отпадат твърде рано от образователната система“, отбеляза в началото на дискусията заместник-областният управител Антоний Андонов, който ръководеше форума. Според д-р Люба Бъчварова, началник на педиатричното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, един от най-тежките проблеми на ранните раждания са различните увреждания при децата, родени от майки с недоразвита физика, както и честите боледувания на бебетата. Голяма част от непълнолетните майки не само нямат умения да отглеждат бебетата си, но и често са функционално неграмотни, а в някои случаи и не могат да комуникират на български език. „Трагедия е не е единствено самото раждане на дете от дете. Трагедия е и появата на различни малформации при бебетата на тези майки“, сподели д-р Бъчварова. И разказа, че много често при родено с увреждане бебе семейството на непълнолетната майка търси възможност чрез нотариус да се откаже от новороденото. Понякога медиците от Детското отделение се натъкват и на тежки случаи на недохранване при своите най-малки пациенти.

Прокурорът от Окръжна прокуратура Сливен Виолета Калайджиева допълни тъжната статистика с още данни - за броя на образуваните досъдебни производства по линия на Наказателния кодекс за извършване на престъпления върху малолетни и непълнолетни момичета в Районна прокуратура Сливен през 2022 г. По чл. 191, ал. 1 от НК (за съжителство на съпружески начала с непълнолетно лице) от началото на годината са образувани 99 досъдебни производства, от които 74 нови. 58 акта са внесени в съда. По чл. 191, ал. 2 от НК (склоняване към съжителство без брак на непълнолетно лице) се наблюдават 37 досъдебни производства, от които 34 нови. По чл. 151, ал. 1 от НК наблюдаваните досъдебни производства са 23, от които 9 новообразувани. Виолета Калайджиева припомни още, че за да има дела и преписки в прокуратурата, е необходимо тя да е надлежно сезирана или да се води разследване от страна на полицията.

Всички участници бяха единодушни, че един от най-важните фактори за преодоляване на проблема „Деца раждат деца“ е образованието. Началникът на Регионалното управление на образованието Кристияна Станкова посочи, че за да има резултат, е необходимо да се подходи комплексно и всички институции да работят в синхрон. „За съжаление, въпреки полаганите усилия, към момента статистиката за преждевременно отпадащите от образователната система деца и ученици в област Сливен е доста тревожна“, коментира тя. През учебната 2021/22 г. отпадналите са общо 774, от които 758 – ученици. Върнатите в образователния процес са 190, но вторично са отпаднали 49. За учебната 2022/23 г. отпадналите до момента деца и ученици са 133, от които 73 момичета. 4 741 деца от област Сливен на възраст между 6 и 16 години са отпаднали или никога не са били записвани в училище или детска градина. От тях 2722 са в чужбина, а 2019 – в страната. Причините за тези крайно обезпокоителни факти са няколко: вътрешната трудова миграция, незаинтересованост от страна на родителите, ранните бракове, както и учебния процес в електронна среда заради Ковид 19. Г-жа Станкова припомни, че Министерство на образованието финансира дейности за приобщаващо образование по няколко сериозни национални програми, от които учебните заведения могат да се възползват. Последната от тях – Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“, има за цел да осигури специалисти, които да влязат в училищата и да подкрепят творческото и физическо развитие и заложби на децата, без да се налага родителите да търсят средства за това.

Всички участници в оживената дискусия изразиха искрената си тревога от случващото се с ранните бракове и бременности в Сливенска област и поеха ангажимент да оформят конкретни предложения, които да бъдат обсъдени на следваща среща. Като основен фокус на неотложна интервенция те откроиха работата с родителите на непосещаващите училище деца от малцинствени общности и намирането на разнообразни форми за повишаване на мотивацията им за получаване на образование. И представителите на институциите, и неправителствените организации, и новосъздадената Асоциация на образователните медиатори в Сливен поеха ангажимент да участват в една бъдеща програма, която да работи на терен с уязвимите групи и да съдейства за задържането на децата, включително момичетата, в образователния процес. „Това е един много важен консенсус за Сливенски регион, който заслужава да му посветим цялата си енергия, за да преобърнем, стъпка по стъпка, зловредната тенденция „Деца раждат деца“, каза д-р Стефан Панайотов от фондация „Здравето на ромите“.

Всички участници благодариха на Областна администрация за инициативата да се постави открито проблемът за децата - майки. „Тази среща бе продиктувана от нашата загриженост за случващото се с ранните бракове, с тези малолетни майки и с техните деца. Темата не трябва да бъде табу и да се подминава, а да се дискутира откровено, за да се намерят и решенията. Смятам, че законът по отношение на ранния секс, съжителства и раждания трябва да се прилага в цялата му строгост, за да се ограничат тези порочни практики. Не мога да се съглася, че става дума за традиции или културни особености, защото става дума за малолетни и непълнолетни. Държа да подчертая, че тук не делим децата по етнически признак, всички деца са български деца. Заедно с това нека напомня, че всеки български гражданин има както права, така и задължения, които трябва да спазва. Не може да се обричат български деца на невежество в 21-ви век!“, категоричен бе след срещата заместник-областният управител Антоний Андонов.