Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пореден нарушител по бул. „Хаджи Димитър“ бе установен с помощта на системата за видеонаблюдение

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | България | преди около 1 година | 455

Пътните знаци, блъснати от автомобил на бул. "Хаджи Димитър"

Община Сливен сезира Районното управление на МВР за нарушение, извършено от водач на автомобил по бул. „Хаджи Димитър“ в центъра на града. Той е блъснал с колата си поставените вертикално знаци за път с предимство и за пешеходна пътека, при което е увредил съоръжението. За щастие, при инцидента не са пострадали минувачи.

Нарушението е било заснето от общинската система за видеонаблюдение. Извършителят е бил установен от направения видеозапис. Материалите са предадени на полицията за отношение по случая.

Това е поредното увреждане на имущество в ремонтирания участък на бул. „Хаджи Димитър“. От началото на годината досега охранителните видеокамери са документирали 24 нарушения. От тях 23 са извършени от водачи на автомобили, които са разрушили елементи от маркировката и предпазни елементи – пътни знаци и антипаркинг колони. В един от случаите е регистрирана кражба на проводник от зарядна станция за електрически автомобили. През посочения период видеокамерите са записали и нарушение на кръстовището на бул. „Хаджи Димитър“ с бул. „Братя Миладинови“. Строителна вишка, при несъобразена с условията маневра, е счупила капака и е пропаднала в шахта-колектор, при което е повредено имущество на Общината и други ведомства.

„Откакто е изграден новият облик на булеварда, недобросъвестни шофьори често причиняват щети на общинското имущество. Платното им се вижда „тясно“, управляват автомобилите си с несъобразена скорост. 99 на сто от всички случаи са разкрити и предадени на полицията благодарение на центъра за видеонаблюдение при нас. Някои извършители възстановяват със собствени средства причинените щети“, коментира Петко Чолаков, управител на дружество „Общинска охрана и СОТ“.

Обновяването на бул. „Хаджи Димитър“ обхвана отсечка от 0,5 км в центъра на града и бе отворен за движение в края на май 2021 г., след ремонт за 2 млн. лева. Модерният проект използва новостите в европейското градоустройство и привлече интереса на други общини и областни центрове. Фокус в него са пешеходците, хората с увреждания, със зрителни проблеми, велосипедистите и на последно място – автомобилите, които трябва да преминават в условията на т.нар. успокоено движение.

От Общината призовават водачите на автомобили да се съобразяват с ограниченията на скоростта и с условията за движение на булеварда, по който преминават много пешеходци, включително възрастни граждани и майки с деца, и има изградени кътове за отдих, алеи за велосипедисти, зелени площи. Придобивката е създадена за удобство на всички граждани и гости на Сливен. От нас зависи тя да бъде използвана без риск от произшествия.