Сливен. Новини от източника. Последни новини

5 начина да удължим живота на автомобила си

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 370

5 начина да удължим живота на автомобила си

Колко километра може да издържи един автомобил? Отговорът зависи от това колко добре го поддържате и как го карате. Шофьорите, които знаят как правилно да третират колата си с редовна профилактика и грижа, както и правилна техника на шофиране, получават много повече възвръщаемост от покупката си, отколкото останалите.

Тук ще споделим с вас 5 най-важни съвета, които ще помогнат на превозното ви средство да издържи по-дълго време и как потенциално могат да ви спестят стотици левове с течение на времето.

1. Заложете на качествени части и продукти.

Инвестирането в съмнителни автомобилни части или продукти може да причини сериозни щети на вашата кола и да доведе до още по-скъпи ремонти. От маслото на двигателя и трансмисионната течност до начина, по който почиствате автомобила си, вие ще нанесете повече вреда, отколкото полза с нискокачествени продукти. В онлайн магазин за авточасти Avtosklad можете да намерите надеждни части с гарантирано качество за нуждите на вашия автомобил.

2. Не неглижирайте смяната на маслото и течностите.

Маслото е жизнената сила на автомобила. То се изпомпва през вашия двигател, като така го поддържа смазан и охладен. Редовните смени на маслото са приоритет номер едно що се отнася до поддръжка на превозно средство. Ако неглижирате това, можете да причините сериозни щети на двигателя на колата. Не забравяйте също и спирачната течност, трансмисионната течност, охлаждащата течност и течността за чистачки. Може да ви се струва много, но добрата новина, е че повечето превозни средства в наши дни имат светлинни индикатори, които да ви предупреждават, когато трябва да доливате. Все пак е полезно да ги проверявате редовно, за да избегнете неочаквани проблеми.

3. Винаги карайте плавно.

Вашата техника на шофиране оказва огромно влияние върху това колко дълго ще бъде в движение автомобилът ви. Да шофирате плавно и гладко колата си означава да планирате спиранията си предварително, за да избегнете рязко натискане на спирачките. Това също означава да сте нащрек за заобикалящата ви среда и да сте в готовност да избягвате дупки, неравности и други изненади, които можете да срещнете по пътищата. Плавното шофиране ще сведе до минимум износването на вашето превозно средство, ще увеличи дълготрайността му, ще ви спести гориво и най-важното - ще ви гарантира безопасност.

4. Реагирайте веднага, при появата на проблем.

Доста обичайно е шофьорите да игнорират светлините за проверка на двигателя, когато се включат. Те също могат да изпаднат в продължителни състояния на отричане при появата на странни шумове и миризми, идващи от превозните им средства. Дори ако бюджетът ви е ограничен, струва си тези неща да бъдат проверени от механик и разрешени веднага. Сдобийте се с необходимите части за вашата кола на изгодни цени онлайн - www.avtosklad.bg/edrogabaritni-avtochasti. Никои от тези проблеми няма да се оправи сам, колкото и да ни се иска. Отлагането на ремонт на автомобила може да резултира в пъти по-високи цени за поправка след време, затова действайте на момента!

5. Внимавайте гумите ви да са винаги надути.

Впечатляващите 36% от автомобилите се карат с гуми под препоръчителните стойности на налягане. Правилното напомпване на гумите ще им помогне да се справят оптимално, да имат по-добро сцепление и да издържат по-дълго. Това ще ви помогне и да извлечете финансова изгода, като по този начин ще намалите и разходите си за гориво. Ако шофирате с гуми, които са недостатъчно напомпани, горивната ефективност на вашия автомобил ще бъде намалена значително. Проверявайте редовно налягането в гумите си с манометър, за да сте сигурни, че отговарят на това, което вашият производител препоръчва в автомобилното упътване.

Колите са скъпи. Нови или употребявани, ще се разделите минимум с четири цифри. Инвестиции от подобен вид определено трябва да се поддържат старателно. За щастие, можете да се придържате към тези пет прости правила, за да удължите живота на автомобила си. Ако следвате нашите съвети, ще може да се наслаждавате на вашето превозно средство много по-дълго и да го продадете на по-висока цена, когато решите да се разделите с него.