Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Къщата музей „Добри Чинтулов“ – с нов облик и нова експозиция

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди 5 часа | 101

къща музей Добри Чинтулов

Къщата музей „Добри Чинтулов“ официално беше открита след реставрацията, която Общината направи по Интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Сливен. Дейностите включваха ремонт на покрива на сградата. Извършени са консервационно-реставрационни работи – обработка на дървените елементи, възстановени са мазилки, благоустроено е дворното пространство. Направени са ремонт и подмяна на сградните инсталации – електрическа, (включително ново осветление), водопровод, канализация, пожароизвестителна система, мълниезащитна инсталация. Изградена е и малка сцена. Къщата музей представя и нова експозиция с лични вещи на Добри Чинтулов, снимки и документи от неговия живот. За дейностите беше получено и положително становище от Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. На откриването на обекта присъства и кметът Стефан Радев. Той отбеляза, че Добри Чинтулов е паметна и знакова за Сливен личност, а къщата музей винаги ще бъде сърцето на града.

„Поздравления за всички, които участваха в този проект. Той включва не само къщата музей на Добри Чинтулов, но е много по-мащабен. Включва пълно реновиране на къщата музей на Хаджи Димитър, къщата музей на Сливенския бит и първата текстилна фабрика, заедно с някои дейности на крепост „Туида“. Изключително мащабен проект и като финанси, и като дейности. Става дума за обекти, строени по технологии, които отдавна не се използват. Затова поздравявам всички участници в този проект – ръководителите, изпълнителите, разбира се и целия екип на Регионалния исторически музей“, каза кметът.

„Наш дълг беше да се намесим решително за запазването на това огромно богатство, което има нашия град, за да може достойно да го предадем на поколенията, които идват след нас. Докато го има Сливен, тези обекти винаги ще останат святи за всеки сливналия. Да си пожелаем много посетители не само от Сливен, а от цяла България и извън страната, които да се запознаят с огромното културно наследство, което има нашия град“, завърши Стефан Радев.

Директорът на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ доц. д-р Николай Сираков от своя страна изказа благодарност на Община Сливен за изпълнението на проекта, на всички проектанти, архитекти и строители, както и на колегите си.

На събитието присъстваха сливенският митрополит Арсений, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, общественици и граждани.

За празничното настроение на събитието допринесоха също хорът при ППМГ „Добри Чинтулов“ и Ансамбълът за народни песни и танци Сливен.

Къщата на Добри Чинтулов, в която той живее и твори до смъртта си, е построена през XIX век. Сградата е паметник на културата от национално значение. Тя беше обновена по Интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в община Сливен. Проектът представлява една от най-мащабните инициативи на Сливен през последните години за паметниците на културата, откакто ги управлява Общината. Проектът включва също реновиране на къщата музей „Хаджи Димитър“ и на Сливенския бит, на Първата текстилна фабрика на Балканите, крепостта „Туида“, както и ремонт на въжената линия до Карандила.

Снимки

 
150.05 ms. / 1.2 MB